Energia solara

Energia solara poate fi folosita in doua modalitati:
-pentru incalzirea directa a apei
-pentru producerea energiei electrice

1. Energia solara folosita pentru incalzirea apei (panouri solare termice)
Principiul este urmatorul: prin panourile solare, orientate spre soare, trece un agent termic (apa, antigel), aflat intr-un circuit inchis – energia solara este transferatat agentului termic de catre panoul solar si apoi prin trecerea printr-o serpentina dintr-un boiler, se incalzeste apa din acesta (se face schimbul de caldura in recipientul de stocare). Exista si instalatii mai simple in care nu este folosit agentul termic, ci direct apa este circulata prin panouri pentru a fi incalzita (de exemplu la o piscina), dar este mai putin controlabila si este sensibila la inghet (se mai numeste circuit al agentului termic deschis).
In regiunile cu pericol de inghet mai mare, se apeleaza totusi la circuite separate, care pot avea avantajul si de a folosi energia solara in paralel cu alte surse conventionale.
Exista mai multe tipuri de panouri solare termice, cele mai cunoscute fiind cele plate si cele cu tuburi vidate. Cele din urma prezinta avantajul ca au eficienta mai mare si daca orientarea lor nu este perfecta fata de soare, in functie de pozita acoperisului fata de unghiul optim, pe verticala sau orizontala. Ele fiind compuse din cilindri usor distantati, soarele poate avea un unghi cat mai aproape de 90 de grade fata de cilindrii, tot timpul zilei.

Orientarea optima a panourilor, la noi in tara este cu 10 grade deviatie de la sud catre vest, iar unghiul fata de orizontala de 50 de grade. Panourile solare ofera rezultate foarte bune chiar pe timp innorat, fiind capabil sa capteze razele difuze si infrarosii care trec prin stratul de nori. Daca acoperisul este orientat est-vest, este recomandata amplasarea panourilor pe vest.

Boilerul in care se face schimbul de caldura poate fi bivalent sau trivalent, deci apa din el, incalzita de la panoul solar poate fi incalzita si cu ajutorul unei centrale normale, pe gaz (cel bivalent), sau si cu ajutorul curentului electric (cel trivalent). Apa incalzita in acest fel este folosita de obicei ca apa calda menajera. In functie de temperatura apei obtinuta cu ajutorul panourilor solare, apa poate fi folosita si iarna, pentru incalzire, dar trebuie tinut cont ca in cazul radiatoarelor apa trebuie sa aiba in jur de 60-90 grade (tur), sau in cazul incalzirii prin pardoseala 30-40 grade(tur). Este recomandata oricum folosirea in paralel cu o centrala pe gaze, pentru ca mai ales iarna eficienta panourilor e mai scazuta, energia solara ajutand in schimb la economisirea unei parti din consum. De asemenea, in cazul incalziri cu radiatoare, daca apa incalzita de panourile solare nu atinge temperatura de 60-90 grade, ea poate fi incalzita suplimentar cu gaz.
Daca este corect dimensionata si numarul de panouri (tuburi) este suficient, instalatia solara poate asigura integral sau în cea mai mare parte necesarul de caldura în locuinta. Este insa mai rentabila folosirea unui numar de panouri care sa acopere pentru incalzire si apa calda menajera doar perioada primavara – vara – toamna, pentru ca pentru iarna numarul necesar de paouri ar trebui sa fie cel putin triplu si amortizarea costurilor e mult prea indelungata. Insorirea din decembrie e de pana la 6 ori mai mica decat in iulie.

Calcule pentru o familie de 2-3 persoane, suprafata incalzita de 80mp:
Costuri intiale – 2000 EUR panourile + 3000 EUR centrala pe gaz + bransare + racord pana la casa
Costuri de consum pe 10 ani – consum de gaz pe 3 luni = 1/2 din consumul anual de gaz = 2400 EUR/10 ani
Rezulta un total de 7400 EUR / 10 ani, deci o medie de 62 EUR/luna = 248 RON / luna

(NOTA: este similara ca pret cu varianta clasica doar cu gaz, doar cu costuri initiale mai mari. un avantaj ar fi ca se poate incalzi cu acest sistem si o piscina acoperita 9 luni/an sau in conditiile in care pretul gazului va creste)

2. Energia solara folosita pentru producerea energiei electrice
Panourile fotovoltaice transforma energia solara in energie electrica. Energia insa este de voltaj mic – 12V – curent continuu. Acesta energie este de putere mica si nu poate fi folosita decat la un numar limitat de aparate electronice. Exista si posibilitatea transformarii in curent alternativ – 220v, cu ajutorul unui invertor, dar puterea este insuficienta pentru acoperirea necesarului energetic al unei case. Pentru moment, pretul panourilor fotovoltaice raportat la eficienta lor este destul de scazut. Specialistii la nivel mondial lucreaza la noile generatii de panouri fotovoltaice si pe viitor e posibil sa devina o resursa regenerabila mult mai eficace.

Exemplu concret:
Sistem solar de 100W, alcatuit din:
-panou solar – 100 W – dimensiuni – 125 x 57 cm – 14kg
-invertor – regulator
-acumulator cu descarcare adanca
-priza 220V
-alimenteaza 3 becuri economice
pret – 1895 EUR

Reclame