Energia eoliana

sus_eolianaDesi inca o sursa relativ minora de energie electrica pentru majoritatea tarilor, productia energiei eoliene a crescut practic de cinci ori între 1999 si 2006, ajungandu-se ca, în unele tari, ponderea energiei eoliene în consumul total de energie sa fie semnificativ: Danemarca (23%), Spania (8%), Germania (6%).

Energia eoliana este o energie care difera ca eficienta in diferitele zone ale tarii, in functie de intensitatea vanturilor. Este utilizata in special la scara industriala, prin captare acestei energii cu ajutorul unor generatoare de mare putere, dar poate fi folosita si pentru gospodariile casnice.

Avantaje:
-Emisie „0” de substante poluante
-Costuri reduse pe unitate de energie produsa – Costul energiei electrice produse în centralele eoliene moderne a scazut substantial în ultimii ani, ajungând în S.U.A. sa fie chiar mai mici decât în cazul energiei generate din combustibili, chiar daca nu se iau în considerare externalitatile negative inerente utilizarii combustibililor clasici – s-a ajuns la pretul de productie de 3-4 eurocenti / kwh (pentru turbine de mare putere)
-Costuri reduse de scoatere din functiune – centralele nucleare, de exemplu, costurile de scoatere din functiune pot fi de câteva ori mai mare decât costurile centralei

Dezavantaje:
-Inconstanta – necesita investitii suplimentare in sisteme de stocare
-Poluare vizuala sau sonora
-Risc de distrugere in cazul furtunilor
-Nu toate zonele din tara au vanturi suficient de puternice

( Vezi harta potentialului eolian din Romania:
http://www.ibcoenerg.ro/eolian/eolian.html )

Preturi, calcule, rentabilitate:

Pentru turbinele casnice, preturile orientative sunt:

-Turbina de 0.3 KW / vant de 9m/s – inaltime 6m – 50KWh / luna = 1.945 EUR
-Turbina de 1 KW / vant de 9m/s – inaltime 6m – 150KWh / luna = 4000 EUR
-Turbina de 2 KW / vant de 9m/s – inaltime 6m – 300KWh / luna = 8800 EUR
-Turbina de 6 KW / vant de 9m/s – inaltime 18m – 900KWh / luna = 25.000 EUR

(Puterile sunt calculate pt. 5 ore pe zi cu ~10m/s. Sistemul contine: generatorul cu pale, invertorul, incarcatorul de acumulatori, 2 acumulatori si turnul ancorat)

O turbina de 1-2 KW acopera necesarul energetic pentru aparatura electronica (fara incalzire) al unei familii de 2-3 persoane (~ 200 Kwh/luna).

Reclame