Casa independenta energetic

O casa este considerata independenta energetic (casa pasiva) daca este foarte bine izolata termic si nu foloseste sisteme conventionale pentru incalzire. Minimul de incalzire de care este nevoie va fi asigurat printr-un sistem de ventilatie si conditionare a aerului, cu recuperare de caldura. Necesarul de energie termica al unei case independente energetic trebuie sa fie de maxim 15 kWh/mp anual, spre deosebire de 200–350 kWh/mp anual, pentru o cladire neizolata corespunzator. Izolatia termica a peretilor unei astfel de case, daca este realizata din polistiren, poate fi de 25-30cm grosime, iar ferestrele cu geam termopan, pentru a pierde cat mai putina caldura, este recomandat sa fie de preferinta triple, in loc de duble. Nu trebuie pierduta din vedere nici izolatia orizontala a podului sau cea de sub pardoseala. Daca exista un semineu, el trebuie sa nu fie deschis ci cu focar inchis cu sticla, in caz contrar foarte multa caldura se poate scurge prin tiraj natural, pe cos. La o casa astfel izolata, putem considera ca surse de caldura si energia termica eliberata de un bec sau de catre oameni !
Sistemele ecologice – panouri solare, pompe de caldura, turbine eoliene, etc – pot aduce casei, la randul lor, energie gratuita si ecologica.

Principalele avantaje pe care le ofera o casa independenta energetic

Avantajul unei astfel de case este economia de energie, care se traduce in facturi mai mici. In special in perioada de iarna, cand incalzirea costa mai mult, dar si in perioada de vara se economiseste curentul electric pentru aparatele de aer conditionat. Curentul electric necesar aparaturii electro-casnice va fi in continuare luat din retea, dar pentru ca el reprezinta doar o parte mica din costuri, putem considera ca o casa independeta energetic poate fi mai ieftina in exploatare cu 60-80% fata de o casa similara, neizolata corespunzator si incalzita conventional.
Un alt avantaj este ca este ecologica, consumand mai putina energie, produce mai putina poluare.
De asemenea, confortul termic intr-o astfel de casa este deosebit si imediat, atat vara cat si iarna.

Costurile unei astfel de locuinta, comparativ cu una standard

Costurile diferite fata de o casa normala, se regasesc in:
1. cantitatea mai mare de izolatie termica (de remarcat ca, daca presupunem ca folosim polistiren expandat pentru fatada, in situatia in care dublam grosimea acestuia, pretul total al izolatiei nu se dubleaza, pentru ca manopera si restul materialelor – adeziv, dibluri, plasa, etc. sunt aceleasi, deci pretul poate sa creasca doar cu 30-50%.)
2. geamurile triple sunt mai scumpe decat cele duble.
3. sistemul centralizat de incalzire / ventilatie poate sa fie la prima vedere mai scump decat un sistem clasic de incalzire alcatuit din radiatoare si aparate de aer conditionat, dar tinand cont ca nu mai avem alte costuri suplimentare cu centrala pe gaz si bransarea acesteia la retea, este posibil ca pretul total sa fie mai redus.
4. sistemele ecologice – panouri solare, pompe de caldura, turbine eoliene, etc – necesita costuri initiale.

In cazul in care se doreste realizarea unei case COMPLET independente energetic (de exemplu este situata intr-un loc foarte departe de civilizatie), curentul electric necesar poate fi obtinut prin diverse sisteme ecologice – panouri solare fotovoltaice, turbine eoliene sau folosirea unui curs de apa. In functie de insorire sau de intensitatea vanturilor, se poate alege sistemul optim. In cazul in care totusi exista reteaua de curent electric, este solutia preferata, pentru ca amortizarea sistemelor ecologice de producere a energiei electrice este inca foarte indelungata (20-30 ani), la niste costuri de investitie de 5000 – 10000 EUR pentru alimentarea unei case normale. Speram ca in viitor sa apara astfel de sisteme cu un randament mai mare, ma refer in special la panourile solare fotovoltaice.

Concluzie: O astfel de casa necesita un buget mai mare la inceput, dar acesta se amortizeaza destul de repede, in 3-7 ani, functie de proiect.

Reclame